www.coronaonslow.blogspot.com

lördag 16 april 2011

Vad är Mugg?

Mugg är en hudinflammation som angriper hästens karleder. Symptomen är oftast små sårskorpor, men det kan också uppstå rodnad eller svullnader. Går det långt kan hästen bli halt.
En häst med opiggmenterade (vita) ben har större risk att få mugg. Har hästen en gång haft sjukdomen får den det lätt igen.
Mugg.
Vad som orsakar Mugg.
Huden är ju som ett skydd i sig, men skyddet i huden bryts ner när hästen är ute i exempelvis lera eller står i en blöt orengjord box. Det blir ungefär som när vi sitter i badkaret! Huden är tunn, och om den skadas får smuts lätt fäste. Därför är det viktigt att hålla god hygien på hästen, speciellt under de leriga månderna. (Med det menas inte att du skall tvätta hästens ben dagligen, detta är bara dumt och tar bort hästens naturliga fetter och immunförsvar! Tvätta hästen med måtta.)

Behandling.
Tvätta ed en mild, parfymfri tvål och mjuka upp skorporna så de trillar av så du kan tvätta under- det är nämligen där, under skorporna, smutsen sitter. Var mycket noggrann med att tvätta av tvålen!
Smörj in den torra karleden med en mjukgörande salva.
Blir muggen inte bättre efter tre dagar eller om den försämras så kan det vara bra att tvätta med ett desinficerande schampo, Hexocil.
Om detta inte funkar är det dags att ringa veterinären, det kan behövas antibiotika.

Följder.
Mugg kan sprida sig om den inte behandlas i tid. Sprider det sig upp mot skenbenet kallas det för rasp. Hästen kan också få lymfangit, då lymfkärlen i hästens ben inflammeras. Lymfkärlen transporterar normalt sätt bort vätska från vävnaderna, och vid en inflammation sker inte detta. Då sväller hästens ben kraftigt. Detta kan bli kroniskt om det inte behandlas i tid.
Lymfangit.
Sammanfattning.
*Visitera karlederna varje dag och var noggrann med att hålla de rena, men tvätta inte av benen för ofta eftersom detta ger mer skada än nytta.
*Håll god boxhygien.
*Kontrollera så att hästen inte får skav av exempelvis boots, eftersom detta också skadar huden.

Källor:
http://www.stuterier.se/sjukdommar.htm
http://www.agria.se/hast/artikel/Behandling-av-mugg-pa-hast
http://hem.passagen.se/idecide/new/sar.html

1 kommentar: